Monday, 11 April 2011

EaStEr BrEaK

8 April
Planning for cooking.... Start memasak tgh hari. Mula dgn membuat popiah and samosa. Dah siap membalut, packing popiah n samosa masukkn dlm freeze utk tahan lame dan boleh digoreng esok. Pada sebelah petang pula, saya menyediakan kuah laksa. orang kata kuah laksa ni sedap kalau bermalam.... ye ke.. erm tapi ibu masak bile2 pun sedap je... hehe.. Pada pukul 6 pula saya bergegas mengambil warga2 warwick di train station. Saya dan housemate mula memasak semula pada pukul 9 malam setelah menjamu  kawan2 warwick dinner. Disebabkan dapur rumah kecik jadi kami tidak menggalakkan kawan2 warwick utk membantu... hehe..Kami berdua terus mengorak langkah utk menyiapkan makanan utk esok hari.Alhamdulillah pada pukul 3 pagi, kami berjaya menyiapkan cheese cake, merebus laksa, agar-agar bandung, merebus telur, nasi lemak dan sambal nasi lemak. Alhamdulillah....=) 

tadaaaaaaaa..... mcm x caye... hehe..

9 April

Pada sebelah pagi, sibuk menggoreng popiah dan samosa. Akhir sekali aktiviti potong memotong bahan2 yang perlu ada untuk dimakan dengan nasi lemak dan juga laksa seperti timun, telur, bawang, cili api, limau dan nenas... Acara makan2 pun bermula... =) Alhamdulillah kami saya dapat berkenalan dengan kawan2 housemate saya dan Alyaa juga sempat beramah mesra dengan kawan2 saya..=) Kami semua sangat gembira pada hari ini...

gambar blur..

10 April
Buat petama kalinya pergi ke carbooooot... Boleh tahan barang2 yang dijual di carboooot.... macam2 ada..=)
huhu..ari ni last utk berfoya2..esok dh kene jadi skema....=(

11 April
3 more weeks to go..Nurul u can do it! Selamat berusaha juga kepada sahabat2 yang perlu menyiapkan final project , report dan mengulangkaji utk exam... Semoga dipermudahkan urusan kalian... amin... Jangan berputus asa.. Go! Go!chaiyok... Solat diawal waktu dan marilah melakukannya secara berjemah...=) Tawaran hebat menantu anda... x caye ce tgk video ni http://www.youtube.com/watch?v=m6zw5XRkcd0&feature=share

~jumpe lagi~


Thursday, 7 April 2011

Alhamdulillah berakhirnye sem 2

3 & 4 April
Final pulun buat asgment

5 April 
Critical friend..=) Alhamdulillah asgment kali ni lebih bersistematik kalau nk compare dgn yang first time ari tu.. InsyaAllah... Ya Allah kau berilah rezeki yang terbaik buat kami. Hanya kepada engkaulah kami memohon dan meminta pertolongan. Amin...Pada sebelah petang masak nasi lemak utk 15 org. Sbb esok hari last saya dan Alyaa bekerja sebagai 'volunteer teacher' dkt Cromwell Primary School.. pejam celik-pejam celik dh tamat dah tempoh masa utk menimba pengalaman di sana...

6 April
Pada sebelah pagi, saya dan Alyaa siapkan packing nasi lemak dan bersiap utk ke sekolah. Sebelum tu kami hantar assignment dahulu pada pukul 10 pagi... Boleh di kire awal la jugak..sbbnye limit pkol 1 pm..=) Kami pun bergegas pergi ke sekolah utk pulan semula ke university bagi menghadiri class tambahan yang juga merupakan class yang terakhir.... uwaa... banyaknye perkataan2 terakhir dlm entri ni... Alhamdulillah semua cikgu2 di sekolah sgt gembira dgn buat tgn kami..hehe..walaupun pedas tapi diorang tetap cube..hehe..=) Next week Isnin de date dgn Pengusaha tadika sbg perjumpaan yang terakhir..hehe.. Miss Darr ckp nk blanja lunch.. Alhamdulillah rezeki kami berdua..=)

Cromwell Primary School.=)

7 April
Eh dh hari Khamis dh...=) Hari ni last class b4 easter break..mmg kosong la class sbb ramai student yang dh balik kampung..jadi class pun abis awal hari ni..=) suke2... esok dh Jumaat..Kwn2 dari Coventry akan datang bermalam di rumah.. Selalunya saya yang akan pergi ke sana.. Kali ni saya menjemput mereka datang ke rumah (Birm) pula..mungkin ini kali pertama dan terakhir sbbnye slps ni semua akan sibuk dengan peperiksaan dan final project masing2... plus, lps ni saya nk balik Msia dh..yahooo!!!! =) 
Skype dgn ibu utk bertanye tntg resepi2 yang akan dimasak pada esok hari..=) love u ibu...=)

Erm sejak akhir2 ni di facebook ramai yang post mengenai cinta dan perkahwinan..=) ini sememangnya menjadi bualan dan topik yang utama bagi kami yang berusia awal 20-an ini.. Jadi, di sini saya ingin berkongsi entri yang menarik dengan kalian.. Ini adalah penulisan dari anak Ustaz Pahrol (penulis buku dan pakar motivasi) http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Falfatihpahrol.blogspot.com%2F&h=252c5
Semoga entri ini memberi sedikit sebanyak pesanan yang boleh kita aplikasi pada masa ini..Wallahua'alam..

~Jumpe Lagi~

Saturday, 2 April 2011

Cepat nye masa berlalu.....

Ya Allah, cepatnya masa berlalu.... Ya Allah kau berkatilah masa yang telah engkau pinjamkan kepadaku. Amin...

29-1 April
- bertungkus lumus menyipkan asgment sbb Rabu akn dtg kene submit.
- asyik date ngn lecturee n personal tutor. bile nk date ngn org lain lak ni. hehe
-ramai kawan2 yang dh start cuti easter break...agak cemburu..erm tp tak pe, sikit je lagi nk abis blaja..=) lepas tu dh boleh buat mcm2( ______________ )..hehe...suke2..

1 April (malam)
- usrah Birm ( share tentang Saisdina Ali)
  = ilmu baru - tahun tntang Nahj ul-Balagha (The Way of Eloquence) - collection mengenai sermons, sayings    
     and letters dari Saidina Ali. ni laman web sebagai rujukan http://www.nahjulbalagha.org/intro.php
-bantu kak qanitah membuat kuih utk dijual di Birm Game. Saya belajar membuat kuih ketayap dan popiah goreng.Alhamdulillah dapat mempelajari ilmu baru.=) 


inilah kuih2nye..=) jd x? hehe..=)

2 April 
-Bangun awal utk menyambung persiapan utk menjual.=).Alhamdulillah pkol 1 ptg jualan habis dijual..=) First time menjual kuih muih tradisional. Sbbnye kuih tradisional lebih sukar dibuat berbanding kuih modern dan kek. Dat's my oipinion... Sbb tu kat Msia jarang sgt2 nk buat sendiri kuih2 tradisional in sbb nye mudah dan murah didapati.Jarang buat ke x penah buat? hehe..boleh diconsider jarang sbbnye nenek agak rajin membuat kuih2 tradisional ni..jadi tolong menyebuk tu ade la mase nenek tgh buat tu...hehe... Miss u Nenek. =) Balik2 je trus skype ngn ibu..Esok pulak ibu pergi mejual di Hari Terbuka Asrama (SMAKL).  Jadi disebabkan tak dapat nk tolong ibu masak2, kakak tolong ibu tuliskan menu dan harga2 menu..=) Tetibe rase sedih sbb x dapat nk tolong ibu menjual. =( xpe2..tak lame je lagi nk balik Msia dh..=) hurayyy!!!! hari ni nak tdo awal dan charge battery utk berjuang esok hari dan hari2 seterusnya... Amin...Sebelum tido kene maafkan semua orang.Pesanan dari Dato' Dr. Fadzillah Kamsah...=)
haaa.. ni name kedai...=) Q 'n' M 
Q - Kak Qanitah
n - Nurul
M - Kak Mas...=)

muke tdo... huhu...


p/s : tetibe rase cm blog ni penting sbbnye melatih kite utk rajin menulis dan membaca.=) Wallu'alam..


Monday, 28 March 2011

19 March - 28 March 2011

waa....tempoh yang agak lama tidak mengupdate blog....

19 March 
Pagi2 siapkan sarapan utk kawan sekolah nk ke Manchester. =) Nasib baik sempat sebelum bus sampai.Alhamdulillah juga bersama2 housemate pergi ke Waraick. Kak ira jemput ke rumah utk makan2 bersama2 Kak Rohana yang akan pulang ke Malaysia bulan 4 ni. Dapat makan Nasi kerabu. sedap jugak rupenye nasi kerabu ni.Kat Msia x pandang pun nasi kerabu sbb nmpk cm pelik..hehe..kat sini tetibe jadi sedap nasi kerabu..=).Alyaa berkenalan dgn warga2 warwick yang selalu menemani ku di perantauan ini..=) Erma mengahdiahkan Alyaa selendang baru yang cantik.jzkk Erma..=)
Terima kasih yang tidak terhingga kepada warga Warwick yang sudi melayan kerana saya...=) Semoga ukhwah ini sehingga ke syurga.amin....Semoga Allah merahmati kalian...Amin...

"Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat" (Al Hujurat: 10)

Alhamdulillah semakin rapat dgn housemate..=) 

nabila majid..=)

20 March
Date dgn Wani pulak kat Warwick.Wani ni kawan sekolah lama (SMAKL).Dapat naik kereta dgn wani sambil menceritakan isu2 semasa kini...hehe smpai sesat jalan sekejap.Alhamdulillah dapat jumpe jalan pulang dgn selamat..ptg pulan ke Birm.

azwani.....=)
 
21 March
Duduk di rumah siapkan assignment dan prepare utk interview slot esok...

22 March
Alhamdulillah urusan interview dipermudahkan..amin...Skrang boleh start untuk buat finding...

23 March 
Menghadiri workshop with parents mengenai "sleep routine" dan juga date bersama2 supervisor seperti biase.

24 March
Last class for philosphy....First class for working with community. Sgt2 penat. Bertolak ke Warwick seperti biase.

25,26,27 March
"Rehat"

28 March
Back to work..=) Hari ni siapkan unique child, positive relationship n learning development. =)


Let us be a productive muslim by visit this page http://www.productivemuslim.com/

Jumpe lagi...=)





Friday, 18 March 2011

Sambungan NEXT...

13 March 2011

Ya...Akhirnya kumpulan yang menggungguli Andalusia ..dh agak dh sbbnye last year kumpulan ni dapat nombor 3.plus vokalis nye suare mmg mantop dan lirik lagu yang mudah difahami..Syabas dan tahniah.ni lagu dari kumpulan Andalusia..http://www.youtube.com/watch?v=BwiulJCL5xc&feature=player_embedded....Marilah kita mengahayati lirik lagu yang disampaikan.Tema NEXT for this year "What about NOW?????"

Pukul 6 ptg saya dan warga2 Warwick bergegas mengejar bas utk pulang ke tempat kami.Alhamdulillah kami selamat sampai dgn selamat...Thanks kpd kwn2 sepil yang sudi melayan kerenah2 kami warga Warwick ni..hehe..eh tapi saya Birm..erm kire skali la..=) hehe..dua identity??? layan....

14 March 2011

Kembali memikirkan semula soalan2 interview dan questionnaire....... Alhamdulillah siap..=) Ya Allah kau permudahkanlah urusan ku utk memberi questionnaire kepada parents2 nursery class pada esok hari..Amin....

15 March 2011

Alhamdulillah semua urusan berjalan dengan lancar..Thanks a lot kepada Miss Ward n Miss Nelson diatas kerajsama dan pertolongan yang diberikan.I gonna miss them...Erm nnt nak masak nasi lemak la nak bagi diorang rasa makanan Org Melayu..=) hehehe..Apakah reaksi mereka ek bile makan sambal nnt...hehe...=)

16 March 2011
Date with Wal n Peter..Ape lagi, laporkan segala kerja2 yang telah dibuat...Tapi ari ni kurang best sbb Wal n Peter sgt2 bz n penat.Takpe2 hope next week will be cheerful as last week..Amin..Ari ni masak ayam goreng sambal dgn kuah lemak kobis..=)

17 March 2011
Ari ni x de class...Independent study..Pada rancangan awal, saya dan housemate saya nk joging pagi2 pkol 7.tapi upen2nye housemate saya x de sport shoes..jadi perancangan kami dibatalkan..Pada tgh hari saya berskype dgn family (ibu,abah,nenek,adik taufiq n baby) =)...erm x sabarnye la nk balik Msia....Miss them so much..Disebabkan selalu ari ni sepatutnye ade class, tetibe class xde rase cm weekend la pulak kn..aiyoooo...

18 March 2011
Pagi hari tetibe teringin nk exercise konon(bak pepatah arab Al-Aql Salim Minakl Jismi Salim) =)..hehe..kalau dh sorang2 exercise yang boleh dibuat ialah senaman aerobic ..hehe..ape lagi sifu you tube ade...ikut la the basic step....hmm..penat jugak....huhuhu...ha....skrang dh pukul 8...dh kene strt mengikut jadual iaitu check the research ethics guidleines and cheklist dan cari theory dan aktiviti yang berkaitan dgn Early Years Foundation Stage (EYFS) [A Unique Child, Positive Relationships,Enabling Environment,Learning and Development]...Harap dapat siapkan hari ni..Amin.....
Last but not least, hari ni kawan SMAKL nk tdo umah..huray......name beliau ialah Nabila Majid...=)


BA (HONS) Early Childhood Education Studies..=)

~Nurul yang rajin~ =)




Sunday, 13 March 2011

kehidupan minggu ini.....

8 march 2011
Ari ni g sekolah n beli brg dapur kat Wing Yip.Miss Darr tunjukkan set up baru utk dis week theme iaitu beach..=) sgt2 menarik dan kreatif... Insyaallah segala ilmu yang dipelajari disini akn aku aplikasikan di Malaysia nnt..Amin...
 cantik kn????

 environment yang menarik minat kanak2 utk belajar.=)

Lepas balik sekolah g Wing Yip beli barang umah tetibe nmpk ade DURIAN...=) sedapnye.. tapi mahal sgt2 harga nye..sekilo 3.35 pound.....huhu





9 March 2011
Pergi ke class seperti biasa...then pergi ke prayer hall sblm pergi ke library.Tibe2 ade org interview mengenai "Apakah agama kamu dan huraikan"..Student ni bukan islam dier amik course media dan mengkaji bahagian culture.Saya pun memperkenalkan diri dan memulakan bicara..=)

10 March 2011
Class philosophy yang menarik sbb dudk dlm kumpulan yang baru.jd dpt tmbh kwn baru.=).Ptg pergi ke Warwick.

11 March 2011
Bertolak ke Sheffield. Teman qilot membeli brg2 utk dijual dan belajar masak nasi jagung.

12 March 2011
Sheffield Game dan melawat museum.....

13 March 2011
NEXT.... kumpulan manekah yang akkan mengunguli NEXT 2011? Kite nantikan sebentar lagi...

Monday, 7 March 2011

Hidup seorang pelajar.....

Pelajar???
-bangun subuh
-skype dgn ibu
-sarapan
-packing makanan dan bersiap ke library (sambil2 blajar sempat khatam cite 'trilogi cinta' yang sedang hangat di Malaysia sekarang) -wani yang tukang promote plus ibu pun suke gak tgk cite tu..)
-dok kat prayer hall (Alhamdulillah hari ni tambah lagi sorang kawan baru - Sabiah (pakistan tapi dh cadi org local sbb lahir kat sini) dan Alhamdulillah jugak sbb dpt solat berjemaah dgn Sabiah..=)
- g library balik
-balik rumah (pikir esok nak masak ape) huhu
-bacaan al-mulk
-Tidur =)

Ya Allah jadikanlah aku seorang yang lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini..Amin...